Wing Tsun: Leung Ting Magyarországon!

Wing Tsun: Leung Ting Magyarországon!

Október közepén Magyarországon járt és tanított professzor Leung Ting, a Wing Tsun Kung Fu Világszövetség vezetője. Ismét nagy várakozás előzte meg mind a Budapesti, mind a Debreceni szemináriumot. Hamarosan immár 66 éves lesz a nagymester és évek óta Európában már csak a Kelet-Európai Szövetség tagállamait látogatja. Aki részt vett a foglalkozásokon szerencsésnek érezhette magát, hiszen attól az embertől tanulni, „aki Yip Man nagymester kezétől tanult”, nem mindennapi alkalom.
Az első napon az instruktori tréningek zajlottak, ahol a Chi-sau technikáinak szabadabb felhasználását gyakorolták az oktatók. Itt olyan pontokat emelt ki a Nagymester amelyek nélkülözhetetlenek a helyes gyakorláshoz.
A második nap a tanítványoké volt, aminek idén Budapest adott otthont. Ha látta Leung Ting nagymester, hogy valahol nem ment túl jól a gyakorlat, akkor segített kijavítani a hibát és elmagyarázta újra. Ha kellett szemléletes, néha humoros példákon keresztül vezette rá hallgatóságát a helyes gyakorlásra. Jó volt látni, hogy még ennyi évtized után is milyen lelkesedéssel tud tanítani, magyarázni Yip Man nagymester utolsó tanítványa. A szemináriumot nagy esemény zárta, amikor is a Nagymester bejelentette, hogy a Kelet-Európai Wing Tsun Szövetség vezetője, Si-fu Máday Norbert 9. mesterfokozatra, vagyis nagymesteri fokozatra lépett. Így ő az első, aki Kelet-Európában ilyen magas szintű elismerésben részesült. A diploma átvétele után Si-jo egy másik nagy hírrel lepte meg a résztvevőket, miszerint Széll Gábor Si-hing megkapta a 7. mesterfokozatot. Széll Gábor mester az instruktora a Békés megyei Wing-Tsun csoportoknak is, személyesen is oktat a megyében.
A nagymesteri szeminárium harmadik napja Debrecenben folytatódott, ahol a fehér pólósok szintén megtöltve a termet szorgalmasan gyakoroltak. E nap végén történt meg Széll Gábor Si-hing 7. mesterfokozatú diplomájának átadása.
Prof. Leung Ting nagymester elmondta, hogy szeret Magyarországra, és a Kelet-Európai országokba járni, és tanítani, szereti a magyarokat, mert keményen gyakorolnak, és szeretik az igazi Wing Tsunt. Az Ő szavaival élve „This is my home.”, „Ez az én otthonom.”.

A képen balról:Si-hing Széll Gábor , Si-Jo Prof. Leung Ting , Si-Fu  Máday Norbert