Nagyon jó kezdés a Kick-box Európa-bajnokságon

Nagyon jó kezdés a Kick-box Európa-bajnokságon

Bukarestben, a Polivalenta Hall hatalmas csarnokában kedden megkezdődtek a kick-box Európa-bajnokság küzdelmei. Természetesen, előtte ünnepélyes megnyitó keretében köszöntötték a 35 ország 520 versenyzőjét, a bírói kart, az edzőket, és a szurkolókat. Ezután egy órás megnyitó műsor következett, amelyben mind a román népzenének, a néptáncnak, mind a modern zenei irányzatnak szerep jutott. Mégis, mindenki elsősorban a küzdelmeket várta, amelyekből a működő három tatamin és a két ringben már a selejtezők során izgalmas mérkőzéseket láthattak a nézők, pedig még csak a legjobb nyolc közé jutás volt a tét.

A magyar válogatott a sorsolást nem tartotta túl jónak, hiszen többen, már az első körben olyan ellenféllel kerültek szembe, akivel inkább később lett volna szerencsés találkozni, de hát, ez nem kívánságműsor, ez van, ezt kell szeretni. Nagyon sokat számít a jó kezdés, mert nem csak a versenyző, az egyén, hanem az egész csapat teljesítményének nagy lökést adhat. Szerencsére kijelenthetjük: nem csak egy lökést, hanem egy detonációt értek el a mieink kedden

Kick-light szabályrendszerben egyedül Andó László lépett tatamira, és a junior kick-light világbajnok taktikus küzdelemben megnyugtató módon nyert a svéd Marcus Olson ellen, bár a végére elfáradt. Zrínyi Miklós így látta teljesítményét: Laci simán nyerte a mérkőzést egy elég kellemetlen stílusú és taktikájú, jól küzdő ellenféllel szemben. Megoldotta a feladatot, sokat mozgott, és a lemozgásokból érte el a találatokat.
-Látva a kick-light mezőnyét milyennek ítéled meg.
– Szembetűnő, hogy nagyon sok az olyan versenyző, aki nem a light-contactból jött, hanem rögtön kick-lightot tanult. Sok a combrúgás, és a bírók inkább ezt adják meg, és nem az egyidejű fejrúgást, vagy ütést. Ezt még a bíróknak is jobban szokniuk kell.

A full-contact válogatott tagjai is el kezdték a küzdelmeket, s mindjárt négyen léptek a kötelek közé- közülük ketten békéscsabaiak. Szabó László meggyőző fölénnyel nyert lengyel ellenféllel ellen, s nagyon biztató formát mutatott. A kettes ring utolsó mérkőzését Benedek Zsolt vívta az első számú kiemelttel, az Európa-bajnok litván Eduard Apakovval. A lelkesen és hangosan szurkoló magyar csapat kisebb csodát látott. Bár az első két menetben – nem sokkal – a kőkemény és villámgyors litván vezetett, a harmadik menetben hihetetlen hajrát nyitott a békéscsabai fiú, és a nap legnagyobb meglepetését okozva megnyerte a szikrázóan kemény mérkőzést. Sikerében annak is része volt, hogy a magyar válogatott tagjai szabályrendszertől függetlenül végig harsogva biztatták Zsoltit, aki élt a nagy lehetőséggel, így a magyar szempontból méltán eredményesnek mondható nap méltó befejezést kapott.
A full-contactosok teljesítményét így látta a csapatot vezető Szabó Árpád és Juhász Gábor:

A békéscsabai Szabó László a 75 kilósok között nyert kiváló bunyóval. A lengyel Marek Szczepanek jókötésű, erős ellenfél volt, de Laci nagyon okosan oldotta meg. Hatalmas rúgásokkal és a fedezék közti réseket kihasználva, a mérkőzés végén több, mint 10 ponttal nyert valamennyi bírónál.
Egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy ki az úr a ringben. A lengyel srác a második menetre úgy jött ki, hogy szétrohamozza a magyar srácot. Laci erről pontos és erős találataival lebeszélte.
A harmadik menetben újra nagy elánnal jött a lengyel, de Laci hatalmas rúgásokkal és a fedezék közti réseket kihasználva, a mérkőzés végén több, mint 10 ponttal nyert valamennyi bírónál.
A szintén békéscsabai Benedek Zsolt a 71 kilóban az Európa-bajnok litván Eduard Apakovval kezdett. A nap utolsó, és egyben a legnagyobb közönség érdeklődést kiváltó mérkőzése volt ez. Igazi verekedős közönség meccs.
Az egész magyar csapat egy emberként szurkolt neki. A biztatás kellett is. Nagy ütőerejű ellenfele az első menetben megmutatta az erejét, de Zsolt kiválóan bírta a támadásokat és végig egyenrangú ellenfél volt. A második menetben is taktikus és okos volt. A litván itt már több ponttal vezetett.,de Zsolt oldott és éber maradt. A harmadik menetre a csapat edzői azzal a taktikai utasítással küldték ki, hogy lábbal, rúgás távolságból dolgozzon, s “rúgja szét” a már fáradó, de nagyot ütő ellenfelét. Hatalmas szívvel, pontos és erős rúgásokkal operált, s megfordította a mérkőzést!!!
Egyszer számolni is kellett a litvánra. Versenyzőnk a nap egyik legnagyobb diadalát aratta.”

Eredmények. Vastag betűvel a győztesek:

74 kg. Andó László – Marcus Olson (Svédország) a 8 közé jutásért

Full-contact szabályrendszer

71 kg. Benedek Zsolt – Eduard Apakov (Litvánia)
75 kg. Szabó László – Marek Szcepanek (Lengyelország)

Szerdán indul be igazán a „nagyüzem” hiszen már négy tatamin és két ringben folytatódnak a küzdelmek. Mind a négy békéscsabai lakótelepis versenyző küzdőtérre lép. A párosítások:

Kick-light szabályrendszer:

 Férfiak:

74 kg. Andó László – Alaa Sied Ahmad (Izrael) a legjobb négybe jutásért

Full-contact:

60 kg. Géczei Róbert – Vaszilij Zajcev (Oroszország) a legjobb négybe jutásért

71 kg. Benedek Zsolt – Ufuk Sevsen (Németország) a legjobb négybe jutásért

75 kg. Szabó László – Teo Mikelics (Horvátország) a legjobb négybe jutásért