Öt magyar aranyérem a Világbajnokságon!

Öt magyar aranyérem a Kick-box Semi-contact és full-contact Világbajnokságon!
Hartyányi Nikoletta és Papp Róbert beszámolója

Lignanoban szombatan a tatamin megkezdődött az egyéni döntők sora, amelyben a semi-contact szabályrendszerben 8 magyarnak drukkolhattunk. Először a hölgyek küzdöttek meg egymással emelkedő súlycsoportok szerint a legfényesebb medálért. Köztük is először Szendrei Barbara (-60 kg), aki az olaszok legjobbjával, a már világbajnok Gloria De Bei-jel került szembe. A mérkőzés során végig az olasz hölgy irányított, és 11:5 arányban meg is nyerte.
A következő magyar meccset a Kondár Anna (-70 kg) vívta, aki magabiztosan 12:8 arányban győzedelmeskedett az ír Clarie Louise Sweetman felett és ezzel megszerezte az első magyar aranyérmet.
Rögtön ezután következett Minda Zsófia (+ 70 kg) mérkőzése Mieke Hinkevel. A harmadik menet végén 11:11 döntetlen volt az állás. Ekkor következett az 1 perc hosszabbítás, amiben a brit jobbnak bizonyult és végül 14:12 arányú pontozással Zsófié lett az ezüst.
A hölgyek után következett a férfiak parádés menetelése. Először Veres Richárd (-63 kg) a korábbi világbajnok Andrea Lucchesevel döntőzött. A rendes játékidőben itt sem született végeredmény, mivel 5:5 arányú döntetlenre állt a mérkőzés a harmadik menet végén. Majd a hosszabbításban ezúttal a magyar versenyző bizonyult jobbnak és 8:5 arányban legyőzte az olaszt.
Gömbös László (-69 kg) szintén egy olasszal Domenico De Marcoval döntőzött. A nagyon szoros és kiegyenlített meccse végén 8:7 arányban ismét magyar siker született.
A következő mérkőzés sem bizonyult egy csöppet sem lejátszottnak. Mórádi Zsolt (-79 kg) és a német Harald Schimdt végig hajtotta és egy pillanatra sem kiengedve, küzdötte végig a mérkőzést. A közönség óriási ovációja közepette 11:7 arányban újabb magyar aranyérem született.
Ezután következett a sokak által legizgalmasabbnak tartott küzdelem Jároszkievicz Krisztián (-84 kg) és Michael Page között. A magyar fiú végig higgadtan és rendkívül koncentráltan küzdött. Akik már ismerik, azt mondták, hogy talán soha ilyen összeszedetten és komolyan nem bunyózott, ami meg is hozta az eredményét, mivel 12:11 arányú győzelmet aratott és ezzel a magyar csapat ötödik aranyérmét szerezte meg.
A nap utolsó magyar érdekeltségű mérkőzésén Csikós Péter (-94 kg) lépett tatamira a korábbi világbajnok Pero Gaziljjal szemben. Ebben a küzdelemben a horvát versenyző bizonyult jobbnak és 15:10 arányban győzte le a magyar kick-boxost.
full-contact küzdelmek során a magyar versenyzők, Szuknai Zsuzsa és Görbics Gábor a reggeli, meglehetősen szervezetlen mérlegelés alatt 30 dekával a határ alatt mért be (A ringes szabályrendszerekben az aznapon ringbe lépő   versenyzőknek minden reggel kötelező mérlegelést tartanak). Először Görbics Gábor lépett szorítóba  az orosz Zalminah Akaev ellenében.
A Szeged Boksz Club versenyzője ez előző évben már találkozott az orosz riválisával, és akkor Görbics egy nagy adok-kapok után K.O. győzelmet aratott. Ezen a VB-n látva az ellnfél formáját, azt a taktikát választottuk, hogy nem ugrik neki Görbics az orosznak, hanem okos, taktikus bunyót folytat. Sajnos utólag belátom, hogy ez szakmai hiba volt. Első pillanattól kezdve hajtós, kemény bunyó lett volna a célravezető, hiszen az első menetben megszerzett pontelőnyét, a minimális különbségig megtartotta Akaev, és pontozással nyert. A második-harmadik menet kemény bunyója az orosznak elég volt, de pontozóknak már nem. (10-11, 9-10, 9-12) Görbics Gábor az EB arany után, VB bronzzal zárta a viadalt.
Klubtársa, az egyik legtapasztaltabb ringes versenyzőnk, Szuknai Zsuzsanna a francia  Lasczak Roxane ellen lépett csatasorba a legjobb négy közé kerülésért. Higgadtan nem lehet értékelni a bírók működését, hiszen Szuknai egy pontozónál a harmadik menetben egyáltalán nem kapott pontot… Vérlázító, és felháborító az, amit ismét kaptunk.
Az első menetet leszámítva  Zsuzsi szó szerint végig verte a franciát, aki annyit mozgott hátrafelé, hogy gyalog kiért vele az olasz határig.  A pontozók 9:10, 17-9, 12-13 arányban Lacszakot jutatták a legjobb négy, és Pekingbe utazók közé.
Jellemző, hogy a német rivális rögtön a meccs után, a görög versenyző pedig a nézőtéren adott értetlenségének, és gratulációjának hangot Szuknai felé.
Ezzel véget értek az egyéni küzdelmek és magyarok mérlege; 5 arany, 3 ezüst és 4 bronz lett.
A világbajnokság utolsó napján kerül sor a semi-contact csapatversenyekre, melyre 16 ország együttese nevezett, köztük a mieink is – nem kis eséllyel.

EREDMÉNYEK

Semi-contact – Döntők

-63 kg
Veres Richárd – Andrea Lucchese (Olaszország)                                       8 : 5

-69 kg
Domenico De Marco (Olaszország) – Gömbös László                              7 : 8

-79 kg
Harald Schmidt (Németország) – Mórádi Zsolt                                          7 : 11

-84 kg
Jároszkievicz Krisztián – Michael Page (Nagy-Britannia)                        12 : 11

-94 kg
Csikós Péter – Pero Gazilj (Horvátország)                                                   10 : 15

-60 kg
Szendrei Barbara – Gloria De Bei (Olaszország)                                        5 : 11

-70 kg
Kondár Anna – Clarie Louise Sweetman (Írország)                   12 : 8

+70 kg
Mieke Hink (Nagy-Britannia) – Minda Zsófia                                           14 : 12

Full-contact

Negyeddöntő
-56 kg
Lasczak Roxane (Franciaország) – Szuknai Zsuzsa                                 2 : 1

Elődöntő
– 63,5 kg
Görbics Gábor – Zalihman Akaev (Oroszország)                                       0 : 3