Európa-bajnokság előtt

Európa-bajnokság előtt

Kick-box Európa-bajnokság Mariborban!

A hét végén Szlovéniában fővárosában, Mariborban rendezik meg a WAKO kick-box világszövetség Point-fighting, light-contact, full-contact és zenés formagyakorlat Európa-bajnokságát. A régi , kialakult gyakorlatnak megfelelően ketté osztották a felnőtt Európa-bajnokságot. ha az októberi, pozsonyi Európa-bajnokságot a kick-light válogatott kiemelkedő teljesítménye miatt eredményesnek mondhattuk, akkor a mostani EB óriási reményekre jogosít. Point-fighting szabályrendszerben a magyarok évek óta a legjobbak, a light-contact válogatottban pedig nagy számban lesznek ott a kick-light válogatott tagjai.
A felnőtteknél, ellentétben az utánpótlásnál egy kategóriában egy ország csak EGY versenyzőt indíthat. Békés megyét három sportoló képviseli majd a válogatottban. Point-fightingban két fiatal versenyző, Hídvégi Nándor (63 kg.) és Opauszki Dávid (89 kg.) , a békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület tagjai húzhatják fel a nemzeti mezt. Bár fiatalok, de nem újoncok, hiszen mind a ketten bemutatkoztak korábban a felnőtt válogatottban. Egy hét csepeli készülődés után a válogatott az EB előtti hetet a tatai edzőtáborban tölti. Edzőjük, Debreczeni Dezső arról számolt be, hogy jó a hangulat a táborban, ,  tanítványai jó formában edzenek, akár érmesek is lehetnek.
A puszta kezes hard formagyakorlatban Puravecz Péter (Contact SE Orosháza) szintén nem újonc, hiszen két éve Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Elmondás szerint itthon készül napi edzésekkel, nagyon ügyelve arra, hogy az akrobatikus elemek gyakorlása közt ne sérüljön meg. Jó formában és kondícióban érzi magát, a gyakorlat a legkisebb részletig összeállt, a magas nehézségi fokú ugrások is egyre jobban sikerülnek.
Az Európa-bajnokság programja a korábbi években megszokott forgatókönyv szerint alakul. Vagyis november 17-én szombaton és 18-án  vasárnap érkeznek a csapatok, a magyar csapat valószínűleg vasárnap utazik majd ki. A leadott nevezések szerint 31 ország 443 versenyzője lép majd küzdőtérre. November 19-én hétfőn tartják a ringes és a tatamis versenybírók eligazítását, az etikai és sportszerűségi, az anti-dopping bizottságok ülését,  a sorsolást, az edzők és a média tájékoztatását és a WAKO tagországok képviselőinek hagyományos nyitó bankettjét. Kedden , november 20-án  11 órától tartják a megnyitó ünnepséget és elkezdődnek a selejtezők. Szerdán és csütörtökön szintén egész nap zajlanak a mérkőzések a döntőbe jutásért. November 23-án  pénteken döntőbe jutásért vívott küzdelmek mellett kerül sor a döntők első részére. Másnap, 24-én szombaton rendezik a döntők második részét .Az Európa-bajnokság a hagyományos „búcsú bulival”, a Sayonara Partyval végződik.
A verseny helyszíne Mariborban  a 2100 nézőt befogadó Dvorana Lukna csarnok lesz. Mivel a szlovén város a magyarok részére könnyen és gyorsan elérhető, ezért remélhetőleg a magyarokat sok szurkoló biztatja majd. A pontos címe a csarnoknak: 29, Mladinska ulica, 2000 Maribor.

 

Puravecz Péter

Hídvégi Nándor

Opauszki Dávid