Kick-box világbajnokság: Most nem sikerült, de…!

Kick-box VB: felemás nap

Lignanoban az első napi bemérkőzések után csütörtökön teljes nagyüzem indult be, ennek keretében 18 versenyző szállt csatasorba, legtöbben a legjobb nyolc közé jutásért vívtak.
A nap felemásra sikeredett, hiszen a tatamisok, a semi-contactosok mind győztek, ez a nyolc full-contact versenyző közül most csak kettőnek sikerült. A beszámolót a helyszínről Hartyányi Nikoletta ésPapp Róbert készítették:
Az első (teljes) versenynapon 10 magyar válogatott állt tatamira semi-contact szabályrendszerben, és mind a tízen egyöntetűen továbbjutottak a negyeddöntőbe.
A tíz magyar érdekeltségű mérkőzésből 5, már idő előtt véget ért, hiszen 10 pontos fölénnyel, azaz technikai KO-val verték ellenfeleiket a mieink. Először Imre Tamás (-74 kg) lépett a küzdőtérre és ellentmondást nem tűrően 10:0 arányban lelépte a török Ugur Guvent.
Ezután ismét egy TKO győzelem született, melyet Németh Janka (-50 kg) ért el a szintén török Dilek Gullal szemben 14:4 arányban.
Az ifjonc Veres Alex (-57 kg) mérkőzése a holland Alexander Engelhardttal már szorosabb eredmény hozott, de a legfiatalabb magyar végül 19:14 arányú győzelmet aratott. Hasonló izgalmakkal teli és szoros mérkőzést vívott a Veres család legidősebb fia. Veres Richárd (-63 kg) a hosszú lábú orosz Mihail Gerasimovval mérte össze tudását és végül 9:8 aránnyal jutott a nyolc közé.
A következő mérkőzésen sem volt hiány izgalmakban, amikor a hölgyek -55 kg-os súlycsoportjában Molnár Mónika az ír Aline O Hanlon küzdött meg a továbbjutásért. Itt is 1 ponttal (11:10), de Mónika jutott tovább. A folytatásban az idei light-contact világbajnok ukrán Kateryna Solovey lesz az ellenfele.
A következő TKO-t Szendrei Barbara (-60 kg) szállította a magyar csapat számára a cseh Veronika Kurcsovaval szemben 20:10 arányban.
A hölgyek között ezen a napon Minda Zsófia (+70 kg) lépett utoljára tatamira és 17:10-es győzelmet aratott a holland Myrthe Rerathu felett.
A férfiaknál Gömbös László (-69 kg) egy nagyon kellemetlen és sokat szabálytalankodó franciával került össze, de a magyar fiú végül 16:7-es győzelemmel búcsúztatta Leclercq Dictort.
A nap két utolsó semi-contact mérkőzésén Jároszkievicz Krisztián (-84 kg) és Mórádi Zsolt (-79 kg) is TKO győzelmet aratott. Először Krisztián az új-zélandi Nicholas Keisst verte 10:0 arányban a második menetben. Míg Zsolt 11:1 arányban szintén a második menetben a svájci Belgiut Malekkel szemben vette könnyedén az akadályt.
A következő versenynapon már minden semi-contact versenyzőnk megmérettetik és reméljük két körben is, mivel a negyeddöntők után az elődöntőkre is ezen a napon kerül sor.
A csütörtöki napon délelőtt 10 órától, 2 ringben megkezdődtek a full contact versenyek.
A sorsolás ismeretében az előzetes esélylatolgatáskor 2, szerencsés esetben 3 érem megszerzésével számoltak a full keret vezetői.
Sajnos ezen becslés jogossága a nap folyamán be is igazolódott…
Az idei évtől bevezetett elektronikus, kivetítős pontozás, már egy aktív, az első perctől irányító, kezdeményező bunyót kíván azoktól, aki győzni akarnak.
-57 kg (14)
Kiss Gábor – Segrgy Cherkasskyy (Ukrajna) 0:3
A pécsi versenyző már a nagy öregek közé számít, így nem mérgelődött azon, hogy a már nyitó mérkőzésére kemény ellenfelet kapott. Gabi végig próbált iramot diktálni, és nem engedte el pontokban az ellenfelét (a 2. menet végén is csak 2 pont különbség volt közöttük), ám az ukrán srác fergeteges bunyót produkált a harmadik menetben, ahol már nem tudott Gábor sokat hozzátenni, így a bunyó végére jelentős pontkülönbség alakult ki közöttük.
Papp Róbert véleménye szerint az ukrán fiú lesz a világbajnok, ám ha mégsem lesz igaza, akkor egy fogadás okán 100 fekvőtámasz lesz a „jutalma”…

-60 kg (15)
Sándor Kornél – Escancez Kevin (Új-Kaledónia) 1:2
A debreceni versenyző is már 7. éve válogatott, így bíztunk a rutinjában. Az új országként (Franciaországtól leváló) induló újkaledóniai versenyző azonban minden menetben gyorsabb, és dinamikusabb volt, így az apró pontokat is hatékonyabban gyűjtötte. Kornél sajnos egy verhető ellenféltől kapott ki.

-63.5 kg (19)
Görbics Gábor – Marko Muratovic (Szlovénia) 3:0
A Szeged Boksz Club versenyzője egy Európa bajnokhoz illő határozottsággal bunyózott, és esélyt sem adott ellenfelének, akire rá is kellett számolni. A mérkőzés végére több, mint 20 pontos különbség alakult ki közöttük. Gabi nem hozta még a maximumot, de reméljük a következő meccsen már ezzel sem lesz gond.

-67 kg (24)
Benedek Zsolt – Ayoub Saidi (Dánia) 1:2
A békéscsabai versenyzőnek az első világeseménye ez, ami hátráltatta is, hiszen egy picit nagyobb rutinnal, és az általa megszokott határozott bunyóval nyerhetett volna. Még így is, az összevetésben három bírónál összesítve csupán 2 (!) találattal ért el kevesebbet, egy szintén verhetőnek tűnő ellenféllel szemben.

-71 kg (23)
Tóth Gábor – Marco Capobianco (Kanada) 1:2
A másik debreceni versenyző nagy szívvel, és hatalmas akarással vetette magát a küzdelembe. Végig nagyon szoros mérkőzést csináltak, a nála magasabb kanadai fiúval. Óriási izgalmak közepette, hatalmas harcosságot mutatva, a menetek végén kapott mínusz ponttal (kevés rúgás szám) kapott ki a magyar sportoló.

-75 kg (20)
Pethes Viktor – Yanick Tamas (Új-Kaledónia) 2:1
A hatvani versenyzőnek ismert a mezőnyből is kiemelkedően jó láb munkája, így az edzők arra kérték, hogy ezt okosan kihasználva szorgosan puhítsa testrúgásokkal a 189 (!) cm magas ellenfelét. Viktor szerencsére ezt maradéktalanul betartotta, így végig vezetve hozta a mérkőzést.

-81 kg (25)
Hosszú Ferenc – Manuchar Pipiya (Oroszország) 0:3
A nyíregyházi sportoló a csapat legjobb formájában levőjeként kezdte a VB-t, így ismerve ugyan az ellenfelét, de bizakodtunk a sikerben. Sajnos ez nem igazolódott be, hiszen az orosz versenyző szinte esélyt sem adott számunkra, így egyértelmű vereséget szenvedtünk.

+91 kg (12)
Pődör Csaba – Wallace Farias (Brazília) T.K.O. vereség 2. mentben
A Szombathelyről érkező Pődörnek nem ez a szabályrendszer az igazi műfaja. Kipróbálta magát a fullban, és próbált egy neki fekvő taktikát kidolgozni a brazil ellenfél ellen, de ezt sajnos nem sikerült megvalósítania.

A pénteki napon a tét már a legjobb négybe jutás lesz a legtöbb küzdőtéren, de lesz, aki még a 16 közé jutásért vívott kört kezdi el. A részletes program:
Semi-contact

-57 kg
Jonathan Cassy (USA) – Veres Alex

-63 kg
Veres Richárd – Stewart Wilkonson (Kanada)

-69 kg
Timmy Sarantoudis (Görögország) – Gömbös László

-74 kg
Imre Tamás – Kristian Andonov (Bulgária)

-79 kg
Emanuil Dimitrov (Bulgária) – Mórádi Zsolt

-84 kg
Jaroszkievicz Krisztián – Murat Sirekbasan (Törökország)

-89 kg
Dancsó Zoltán – Primoz Bracic (Szlovénia)

-94 kg
Csikós Péter – Paolo Niceforo (Olaszország)

+94 kg
Boris Miskovic (Horvátország) – Wappel Tibor

-50 kg
Giulia Cavallaro (Olaszorazág) – Németh Janka

-55 kg
Molnár Mónika – Kateryna Solovey (Ukrajna)

-60 kg
Szendrei Barbara – Lorraine MC Dermott (Írország)

-65 kg
Bev Stuzaker (Nagy-Britannia) – Dancsecs Bojana

-70 kg
Irina Murashova (Oroszország) – Kondár Anna

+70 kg
Paulina Frankowska (Lengyelország) – Minda Zsófia

SC Veteran -79 kg
Koszogovits Mihály – Danny Greith (Kanada)

Full-contact

-63,5 kg
Görbics Gábor – Teenu Tuominin (Finnország)

-74 kg
Azamat Nurpeisov (Kazahsztán) – Pethes Viktor

-56 kg
Catharina Valerio (Portugália) – Szuknai Zsuzsa

Kick-box világbajnokság: Most nem sikerült, de…!

Lignanoban az első napi bemérkőzések után csütörtökön teljes nagyüzem indult be, ennek keretében 18 versenyző szállt csatasorba, legtöbben a legjobb nyolc közé jutásért vívtak.
A nap felemásra sikeredett, hiszen a tatamisok, a semi-contactosok mind győztek, ez a nyolc full-contact versenyző közül most csak kettőnek sikerült. Sajnos a vesztett mezőnybe került a válogatott újonca, Benedek Zsolt is, aki a tapasztalt , dán színekben küzdő Ayoub Saidi ellen lépett ringbe. A Békéscsabai Lakótelepi SE versenyzőjének ezvolt az első világeseménye , ami hátráltatta is, hiszen egy picit nagyobb rutinnal, és az általa megszokott határozott küzdelemmel nyerhetett volna.A nagy akarás miatt görcsösséget tapasztalt nála a szakvezetés. Inkább lábbal igyekezett pontokat begyűjteni. Kevesebbet dolgozott kézzel, tartva nagy ütőerejű ellenfele kontráitól. Még így is, az összevetésben három bírónál összesítve csupán 2 (!) találattal ért el kevesebbet, egy szintén verhetőnek tűnő ellenféllel szemben. Annyira minimális ez, hiszen az egyik bírónál Benedek Zsolt nyert 14:11 találati aránnyal, míg a másik két bíró a dánt látta jobbnak 13:12 és 11:10 arányban. Csak kettővel több tiszta találat és Zsolti ment volna tovább. Ez a méreg, nem az arzén! Most nem sikerült a továbblépés, de nem kell nagy jósnak lenni, hogy Hricsovinyi Károly tanítványáról még sok szépet fogunk hallani. Ha fizikálisan is még erősödik, ha ezt, a magyar mezőnyre jellemző, krónikus mérkőzéshiányt valamilyen szinten javítani tudjuk, akkor a következő EB vagy VB biztosan jobban sikerül. Benedek Zsoltnak van rá ideje, hiszen még most is mindössze 21 éves!