Harcművész tábor Vénuszon

Harcművész tábor Vénuszon

  A román és a magyar harcművészek hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápolnak, amelyek versenyek és közös szemináriumok megtartásában is megnyilvánulnak. Az aktivitásban a Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjai az élén járnak, hiszen versenyeken gálákon és edzőtáborokban erősítik a sportbarátságot.

  Ebbe az utóbbi körbe tartozik az a tengerparti edző tábor, amelyet a Fekete-tenger partján, a Vénusz üdülő központban rendeznek meg minden nyáron. A tábor házigazdája Hanshi Robert Manole IX. DAN, ju-jitsu nagymester, a Nippon Seibukan Akadémia Romániai és európai vezetője. Hanshi Manole nem ismeretlen a magyar harcművészek előtt, hiszen számos sikeres szemináriumon oktatott Magyarországon, főképpen Békés megyében. Legutóbb tavaly szeptemberben járt nálunk és Füzesgyarmat tanított önvédelmet. A román és a magyar seibukanosok tárgyaltak a szeptemberi Seibukan Sai-ról, hiszen több magyar és román harcművész utazik majd ki Japánba, Kyoto-ba.

 A mostani szeminárium ugyanúgy a tengerparti homokban zajlott és ugyanolyan jó hangulatban, mint a korábbi években. Az edzéseket Hanshi Doru Galan VIII. DAN ju-jitsu, Christian Wolf (Káli kés), Dan Pontica, önvédelem tartották. Mellettük Kick-box edzést tartott Sensei Gasparik Róbert III. DAN, s önvédelmet Shihan Gregor László. A magyar edzők alaposan megmozgatták a résztvevőket.

Mivel a szeminárium egybe esett a román kemposok országos táborának kezdetével, a kempósok közül sokan csatlakoztak ehhez a csoporthoz. A kempo tábort Kancho Amatto Zaharia VII. DAN az IKF nemzetközi szövetség és a román kempo vezetője irányította, aki egyeztetett Gregor Lászlóval egy szeptember 21-én Békéscsabán megrendezésre kerülő nyílt kempo verseny ügyében.

 Az idei tengerparti harcművész szeminárium oklevelek átadásával zárult. Az esti ünnepi vacsorát megtisztelte jelenlétével Kancho Florentin Marinescu IX. DAN, a Román Harcművész Szövetség elnöke is.

  A tábor résztvevői elmondásuk szerint jól érezték magukat, megérte megtenni a hosszú utat. A baráti és munkakapcsolat folytatódik hiszen november közepén Temesváron tart szemináriumot Hanshi Robert Manole IX. DAN. S ezen is örömmel várják a magyar harcművészeket!