Karate edzőtábor Gyulán-riport Sensei Sáfár László IX.DAN karate mesterrel!

Karate edzőtábor Gyulán-riport Sensei Sáfár László IX.DAN karate mesterrel!

Hagyomány, hogy az American JKA Karate Association (A.J.K.A.) nyaranta Gyulán rendezi meg nemzetközi edzőtáborát, amelynek a házigazdája a Torma György VII.DAN vezette Gyulai Karate  Egyesület. Az idén sem volt kisebb az érdeklődés, mint a korábbi években, hiszen három ország (Magyarország, Németország, Amerikai Egyesült Államok) összesen 66 karatésa végezte a gyakorlatokat a szervezet vezetője, Sensei Sáfár László IX.DAN irányításával. A mindig vidám és energikus Sensei, – aki  mindig készségesen áll rendelkezésre riportra-  számolt be a tábor eseményeiről. Véleményét azért is érdemes meghallgatni, mert Ő a Magyar Karate Szövetség legmagasabb DAN fokozatú mestere, akinek szakértelméhez nem fér kétség!
– A tábor végén beszélgetünk. Úgy vettem észre, az edzések anyaga nagyon tartalmas volt, sokféle technikát gyakoroltak.
– Ez így volt megtervezve. Vannak itt tanítóim, oktatóim a világ különböző részeiről, előre kérem, milyen edzéseket tartsanak majd, és Ők készülnek az edzéstartásra a táborban. Előre leírt és megtervezett, mit fognak tartani. Most a formagyakorlatok (kata)  és a katák küzdelmekre (kumite) alkalmazása volt a kiemelt feladat-különböző szinten! Ezért választottuk el a második danosokat és felette az első danosoktól és a tanuló fokozatúaktól, két csoportban dolgoztunk. A zöme a táborban itt lévőknek második dan mesterfokozat felett volt, hiszen a tábor az oktatókról szólt, az Ő munkájukról.
Hatan oktattak a táborban. Ilyenkor elemzi a munkájukat? Értékeli Őket?
– Az edzések előtt és edzések után tartunk egy szakmai megbeszélést. Az itt oktatók legalább hét danosok, Ők az A.J.K.A. technikai bizottságának a tagjai. Velem együtt, Ők felelnek a technikai fejlődésért az irányításommal.
– A Világ különböző részein vannak a szervezetnek edzői. Mennyire egységesek a technikáik? Vagy mesterfüggő?
– Azok a régi karate nagymesterek, Sensei Nakayama, Sensei Nishiyama mondták, hogy „rossz karate nincsen, csak rossz mesterek”!Talán a shotokan karate az egyetlen, amely mögött komoly tudományos kutatások segítségével magyarázzák azt, mit miért csinálunk, testforgás, vibrációs erő, Newton törvényeivel magyarázva. Amerikában harminc évig kutattam az egyetemen, nálunk egyedülálló módon tanító iskolai programokon képezzük az instruktorokat, ami öt éves folyamat, és szerencsére mindig vannak új jelöltek.
– A fárasztó edzést DAN vizsga követi majd. A jelentkezőket felmérte az edzések folyamán, figyeli Őket, hogy van e esélyük a követelmények teljesítésére?
– Igen, figyeltem Őket. Előre el kellett küldeni azok nevét, akik vizsgára jelentkeztek, s figyelem a munkájukat. de a vizsga egy személyes dolog, van jogod átmenni rajta, és jogod van megbukni benne. Mint az életben. Természetesen látom, nem olyan frissek, majd egy hete edzünk, el vannak fáradva, dolgoztak, és ezt értékelem, és figyelembe veszem.
– Végezetül három éve ígérte, hogy Békéscsabán is lesz egy őszi szeminárium, és idáig ezt be is tartotta. Most is lesz ősszel Sáfár szeminárium?
– Igen lesz. A különbség, hogy az egy átlagos tábor lesz, amire a tanuló fokozatúak is jönnek majd szép számmal. Itt, Gyulán, elsősorban az edzőkre koncentráltunk, ősszel Békéscsabán pedig tagjaink fejlődését tekintjük majd elsődlegesnek. Már megterveztük, még az USA-ból is érdeklődtek az oktatók is, s lehet, hogy Ők is jönnek majd, még nagyobb rangot adva a tábornak. Mi is meglátogattuk Őket az USA-ba, , nemrégiben jöttünk haza, egy hétig ott edzettünk, köztünk volt a gyulai Torma György mester és a békéscsabai Farkas András mester is. Szeretnek az amerikai karate mesterek ide jönni Magyarországra, fontosak vagyunk nekik.
A rövid beszélgetést eredményes DAN vizsga követte. A folytatás ősszel: Békéscsabán!