Riport Shihan Furkó Kálmánnal!

Shihan Furkó Kálmán VII.DAN, a magyar kyokushin karate nagy alakja érdeklődve nézi a fiatalokat a szeghalmi diákolimpia küzdelmein.

– Betegség után épült fel, hogyan érzi magát?
– Köszönöm szépen az érdeklődést. Fél éve volt egy agyi infarktusom, hathetet voltam a kórházban, azóta otthon vagyok. Azt mondják, hamar felépültem, bár attól még távol állok, hogy azt mondhassam, teljes a gyógyulásom. Úgy érzem, egyre jobban mozgok, használom kezemet-lábamat, megvagyok…
. – A javulás jele, hogy elég kritikusan nézte a küzdelmeket, adta tanácsait, a mi biztató jel a „felépülésben”.Milyennek látja a mai fiatalok küzdelmét? Nem lehet véletlen, hogy jelen van a diákolimpián…
– Már a kezdetektől részese vagyok az utánpótlás karate versenyeinek. Ez az hatodik olyan diákolimpiai döntőnk, ahol minden korosztály képviselteti magát. Igenis kritikusan nézem a gyerekek és serdülők versenyét, mert kellene egy olyan technikai alapot adni a gyerekeknek, amivel beléphetnének a keményebb küzdelembe. Kellene adni, de gyakran nem tudunk, mert heti egy –két edzéssel nehezen lehet  teljesíteni. Az ifik és a juniorok versenye viszont már jobban tetszik. Megmutatkozik a jó állóképesség és tűrőképesség. A klubok nagy része jól oldja meg ezeket a feladatokat, hiszen nemrégiben a junior Európa-bajnokságon a magyar csapat jól szerepelt. Fontos számunkra, hogy például a diákolimpiai versenysorozatból nőjenek ki a jó versenyzők, akik a válogatottba kerülnek majd. Én is bevetem a tanítványaimat a küzdelembe, nem akarom irányítani Őket kívülről. Az igazi küzdelem, ha Ők és az ellenfél csapnak össze.
– Egyik rész a technika, a másik a mentalitás. Mennyiben mások ezek a fiatalok, mint a régi tanítványok voltak?Van-e különbség köztük?
– Valójában van különbség, mert a kezdet kezdetén, úgy 35 éve az idősebb, 16 – 20 évesek jöttek elsősorban, ma pedig  az 5-7 évesek, és ez a tíz év akkora különbség, hogy mások
a képzései feladatok, mások a módszerek, és aki 6 évesen kezdi a karatét, az lehet, hogy meg is unja 16 éves korára.
– Megmaradnak a tehetségek?
– Nagyon nehezen maradnak meg, de aki megmarad, abból meríthet a nagyon tehetséges magyar utánpótlás, s később a felnőtt válogatott.
– Különböző magyarországi kyokushin karate szövetségből tevődik össze a mai bírói kar. Mennyire egységes a bíráskodás?
– Nem annyira heterogén szerencsére. Nincs nagy különbség. A bíráskodással nincsen semmi gond.
– Végezetül Shihan Furkó Kálmánnak  milyen  tervei vannak a jövőre nézve?
– Működik a klubom, ott töltöm munkával az időmet. Magam is gyakorlok, hiszen erre szükség van, ez éltet. Jönnek a klubba a fiatalok, akiknek tartom az edzést, örök szolnokiként. A nemzetközi szervezetben úgy az európai, mind a világszervezet technikai övvizsga bizottságában vagyok tag. Ott rendszeresen veszek részt övvizsgákon, szemináriumokon, azokon részt veszek. Meghívnak Európa más országaiba is.