Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek

Kick-box centrum Csongrádon

Júliustól augusztus közepéig elmondható, hogy Csongrád, ez a hangulatos alföldi kisváros a honi kick-box élet központjának számít. Itt rendezi meg nemzetközi edzőtáborát a Halker-Király team csapata, itt tartották meg a válogatott point-fighting edzőtábort Csikós Péter point-fighting szövetségi kapitány vezetésével (egyik segítője a békéscsabai Debreczeni Dezső volt). A női ökölvívó válogatott is itt edzett és táborozott több napig.– Itt edzett több napig az orosházi Puravecz Péter mester irányította formagyakorlat válogatott is, akiknek jelentős része egy intenzív, Gyopárosfürdőn megrendezett tábor után érkezett Csongrádra. Éppen gyakorlás közben találkoztam a csapattal, csoportbontásban ment a tréning. A felkészülés, mint ismert, a WAKO Junior, Kadett és Gyermek Kick-box Világbajnokságra történt, amit szeptember végén, október elején rendeznek meg az olaszországi Jesolo-ban.


Puravecz Mester hogyan értékelné a csongrádi felkészülést?
– Nem csak a válogatottak, de új, ismeretlen versenyzők is érkeztek, s a negyedik nap után úgy látom, hogy „összeért” a társaság, beszélgetnek, barátkoznak egymással, tanácsot kérnek egymástól. Formálódik a közösség, és igazi csapatot alkotva utazhatunk ki a fontos világversenyekre. Jó a csapatszellem, a közösség. Minden edző, aki elkísérte a csapatot, segítőkész, nagyon hasznos észrevételeik vannak, jó összhangban vagyunk. Így könnyebb a szakmai munka elvégzése.

– Hány versenyzővel dolgozik, milyen edzésbeosztásban?
– Huszonöt fős a válogatott keret, ebből huszonegyen vannak itt. A felnőtt válogatottakkal és a többi versenyzővel együtt harminc fős a formagyakorlatos létszám. A délelőtti edzések közösek, a délután csoportbontással folyik a munka, s így alkalom nyílik a hibák javítására is.

– Hogyan alakul a válogatott programja?
– A hátralévő időben a csapatok kialakítása, csapat formagyakorlatok gyakorlása lesz a fontos.


A válogatott munkáját felértékeli, hogy az utolsó napon még az M4 sportcsatorna is forgatott a táborban.
Nem csak a különböző szabályrendszerű versenyzők edzhettek a tatamival, három ringgel (!) ellátott táborban, itt tartották az edzők és versenybírók továbbképzését és a bírói vizsgákat. Az oktatást Szabó Gábor nemzetközi bíró, a Magyar Kick-box Szövetség Bírói Bizottságának vezetője és helyettese, a füzesgyarmati Gasparik Róbert Mester tartotta. Mind az elméleti témák megtárgyalása, mind a gyakorlatban történő bíráskodás jól szolgálta azt, hogy minél felkészültebb versenybírók bíráskodjanak, s a szintén képzettebb edzőkkel egyre sportszerűbb hangulat jellemezze, a gyakran feszült és indulatos mérkőzéseket, versenyeket. Hogy ez mennyire fontos, azt jelzi, hogy Király István mesteredző, a WAKO európai elnöke (!) is belátogatott a képzésre, szót kért, és kihangsúlyozta a versenybírók és edzők közötti kapcsolat javítását, amit kulcsfontosságúnak ítélt meg, s ami valóban nagyon fontos egy olimpiai programba kerülésért küzdő sportág szempontjából. (Mint ismeretes a WAKO kick-box világszövetséget ismerte el hivatalosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és a WAKO Magyar Kick-box Szövetséget pedig a Magyar Olimpiai Bizottság).


Bár a program nagyon feszített volt, azért egy rövid véleményre felkértük a képzést vezető Szabó Gábort:

– Hányan vannak a továbbképzésen?
– Huszonnégyen jöttek el, s ebből hét fő szeretne harmad osztályú bírói vizsgát tenni. Érdeklődő edzők is eljöttek.

– Lesz a bírók között szakosodás. Hiszen sok szabályrendszerben rendeznek versenyt.
– Ez a kérdés mindig felvetődik. A szakosodás a vizsga után lehetséges, és ha gyakorlatot szereztek, akkor döntheti el mindenki, melyik szabályrendszerben szeretne majd bíráskodni.

– Király István európai WAKO elnök kitért arra, hogy a bírók és edzők közötti kapcsolatot javítani kell…
– Ez egy hosszú ideje megoldatlan probléma, sajnos, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Úgy látom, konstruktív lesz ennek a megbeszélése, s miután a WAKO európai elnöke kezdeményezte, szerintem lesz ebben a kérdésben megoldás.

– A most vizsgázó bírók milyen formában tudnak majd minél több gyakorlatot szerezni? Túl sok verseny gyakorlási lehetőség nincs.
– Fejlesztendő terület a szövetségen belül, hogy tudjanak az egyesületek olyan utánpótlás korosztálynak szánt versenyeket, ahol kezdő szintű versenyzők vannak, s ami nagyon jó gyakorlási lehetőséget biztosít.

– Hogy van megelégedve a látottakkal?
– Nem látok gondot, de a vizsga után a gyakorlat dönti majd el, hogy ki igazán alkalmas versenybírónak.


 Gasparik Róbert vezette az elméleti oktatást prezentációval.

– Hogyan jellemezné az oktatást, a résztvevők munkáját?
– Mind a leendő, mind a vizsgára készülők eléggé konstruktívak, igyekeznek, a szabályokat megérteni, törekvés van bennük a szabályok korrekt alkalmazására. Mint minden ilyen oktatásban, vannak vitás kérdések. Itt a tatamis, félerejű szabályrendszernél a leütés, kiütés elbírálása volt a probléma. A képzés két napos, az első nap délelőtt és kora délután elméleti képzésen vesznek részt a kollégák, ezután írásbeli vizsga következik. Másnap pedig sorra kerül a gyakorlati vizsga és az értékelés.


Vasárnap sikeres vizsgát tettek az új versenybírák, amihez gratulálunk!

Schneider Adrienn, Brunner Boglárka, Galambos Kira, Mamedov Csaba, Horváth Richárd, Kulcsár Mário, Mónus Viktor sikeres bíráskodást kívánunk!