Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek

Harcművész hírek

A koronavírus járvány nehéz helyzetbe hozta a küzdősportok, a harcművészek művelőit is, s a kezdeti bénultság után egyre több életjelet mutatnak a harcosok is.

A Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjaiban a legtöbb csoportban kiadott edzésterv alapján önállóan folyik az edzés, elsősorban az erőnléti, gyorsasági, állóképességi gyakorlatok kerültek értelemszerűen előtérbe.

Több klub online formában, vagy közösségi hálóra felrakott edzésgyakorlatokkal, vagy online egyenes adásban végrehajtott edzésekkel dolgoznak. A múlt szombaton több, mint ezren vettek részt a Szappanos Zoltán kyokushin karate mester által szervezett és lebonyolított online Karate Maratonon, ahol 9000 technikát – 3000 ütés, 3000 rúgás, 3000 védést – lehetett három részletben teljesíteni. A lehetőséggel több Békés megyei harcművész is élt, ez egyben az összefogást is demonstrálta.

A versenynaptárakban is alapvető módosulások történtek, szinte minden irányzatban. Amelyik rendezvény időpontja esetleg még nem módosult, ott is változások várhatók. A megyei programok közül a március elején elmaradt battonyai Barátság Kupa nyílt taekwon-do verseny tervezett új időpontja október 24 lesz.

A Kick-box Szövetség versenynaptárában is alapvető változások történtek. Az áprilisi nádudvari Gastro Kupa és a májusi budapesti Világkupa törölve lett.

Az augusztus végi belgrádi Gyermek, Kadet és Junior Kick-boksz Világbajnokság új , tervezett időpontja  november 13 -22 közt lesz.

A szintén Belgrádba tervezett, júliusi Egyetemi Európa-bajnokság versenyét csak 2021-ben rendezik majd meg.

A kyokushin karatésoknál a június 24-re tervezett szentesi Ifjúsági Világkupát egy évvel eltolták 2021 június 26-ra.

A WKF karatésoknál is elmaradnak az olimpia selejtező versenyek.

A versenyeknél számolni kell azzal, hogy a járvány után elegendő időt is kell hagyni a felkészülésre, másrészt a korosztályi életkor megkötéseket is figyelembe kell venni a szervezőknek és versenyzőknek egyaránt.

A versenyhiányt szinte lehetetlen pótolni. Ezt próbálja meg a Békés Megyei harcművész Szövetség enyhíteni azzal, hogy meghirdet egy „gyorsasági rúgó versenyt”. A lényege, adott idő (20 másodperc alatt) ki tud több szabályos rúgást végrehajtani a különböző rúgás fajtákból fej magasságba. A verseny április 6-án kezdődik és minden héten egy –egy rúgás versenye zajlana. A versenyzők otthon elkészítenék a videójukat a végrehajtásról, és elküldenék a megyei szövetségnek. A verseny meghirdetésre kerül mind a harcművészek, mind az érdeklődő laikusok között is. Részleteket a Békés Megyei Harcművész Szövetség facebook oldalán találhatnak majd az érdeklődők!

Képek: