Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Rendezvények, Riportok, Versenyek, Versenykiírások

Taekwon-do Európa-bajnokság beharangozó

Taekwon-do Európa-bajnokság előtt

Régóta várt taekwon-do eseményre kerül sor Spanyolországban, a Valenciához közeli La Nucia-ban november 23 és 28 között. Itt rendezik meg az AETF Ifjúsági és Felnőtt Taekwon-do Európa Bajnokságát. Tavaly Pozsonyban lett volna EB, de érthető okok miatt elmaradt a rendezvény. Idén is kiélezett helyzetben kezdődik majd el, de remélhetőleg gond nélkül lemegy és sikeres lesz az EB, amelyet a felnőtteknek 35. az ifjúsági korosztálynak 26. alkalommal rendeznek meg. A versenyre 29 ország 575 versenyzője 1060 nevezést adott le. A szokásoknak megfelelően már előre elkészült a sorsolás, vagyis a küzdelmi versenyzők már otthon tudták, hogy kivel kezdenek.

A magyar válogatott kedden utazik ki repülővel, s kiérkezés után kerül sor a mérlegelésre.

A magyar válogatott tagjai között a Békés megyei taekwon-dosok is helyet kaptak. A battonyai Barátság SE tagjai közül Mezei Nikolett és Rádai Imre képviseli Hazánkat. Mezei Niki egyéniben a felnőtt 68 kg-os küzdelemben, speciál törésben, csapatban pedig küzdelemben, erőtörésben és speciál törésben indul majd, vagyis nem fog unatkozni! Felnőtt kick-box világbajnokként érkezik ki:

– Eltelt jó pár nap a kick-box világbajnokság után. Hogy látja utólag a versenyt?
– Hatalmas élményt jelentett, hogy ott állhattam a dobogó legfelső fokán. Nagyon sokat készültünk, hiszen hatalmas váltást jelentett a felnőttek között versenyezni. Itt már fejben is teljes mértékben itt kell lenni, nem elegendő csak kondival bírni.

– Az hogyan alakult, hogy a light-contact áll közelebb hozzá, és mégis kick-light-ban lett világbajnok?
– Én is meglepődtem, de nagyon tetszik a kick-light is, és most úgy hozta az élet, hogy ez lett sikeresebb. A light-contactot sajnálom, remélem, a német lányon revansot tudok majd venni a jövőben.

– Elemeztétek a történéseket. A taekwon-do Európa-bajnokságon mit tud majd ebből profitálni?
– Azt hiszem, fejben nagyon ott kell majd legyek. Nem szabad szétesnem, ha a mérkőzések akárhogyan alakulnak is, még ha fáradok is, koncentrálnom akkor is kell.

– Hogyan sikerült a felkészülés, így pihenés után? …
– Nagyon sokat készülünk! Most először felnőttként indulok, ez hatalmas lépcsőfokot jelent felfelé. Úgy érzem, teljesen ki tudtam pihenni magam, alig várom, hogy küzdőtérre léphessek.

– Az ellenfele egy lengyel versenyző lesz. Küzdött már vele?
– Nem, az egész mezőny teljesen ismeretlen, a lengyel lány is. Nem láttam küzdeni.

– Mi várható az EB – n?
– Megpróbálok mindent kihozni magamból, amit tudok, ebben edzőim is teljes mértékben segítenek.

Mezei nikolett, felnőtt kick-box világbajnok

Mezei Nikolett ellenfele a lengyel Zuzana Gazdala lesz majd a legjobb nyolc közé jutásért.

A másik versenyző Rádai Imre lesz, aki többszörös töréstechnikai országos bajnokként a csapat erőtörésben és csapat speciál törésben ill. küzdelemben indul majd.

Tesvére, Rádai Roland, mint edző vesz részt a versenyen:

„Mezei Nikivel ugyanúgy indulunk neki, mint a kick-box világbajnokságnak. Azt szeretnénk, ha maximumot teljesítene, külön elvárásunk nincs, jó lenne, ha dobogóra állhatna, hiszen újonc a felnőtt mezőnyben. Felkészülése jól sikerült, nagy segítség volt, hogy hét közben Szegeden tudott edzeni, hétvégeken pedig itthon edzettünk. Súlyával nincs probléma, sérülése sincs, reméljük, fejben is ott lesz. Imre bátyám önállóan készült erőtörésben és küzdelemben is. Rutinos, régi versenyző, szerintem a felnőtt csapattal dobogóra is tud majd állni!”

A magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub szintén két válogatottal készül Spanyolországba. Bartha Dorina ifjúsági korosztályban 60 kg-ban indul küzdelemben, és az ifjúsági erőtörésben, míg Priskin Ferenc felnőtt egyéni speciál törésben, csapat erő és speciál törés versenyszámban indul majd. Barta Dorina ellenfele az angol Ellena Lobley lesz a legjobb 16 közé jutásért.

Rádai Roland, edző

Tamás József mester, a klub vezetője ezt várja az Európa-bajnokságtól:

„Tudatosan készültünk erre, ami azt jelenti, hogy, bár sok versenyszám létezik a taekwon-do-ban, de specializálódni kell! A nemzetközi tapasztalat az, hogy nem lehet mindenben versenyképesnek lenni! Így kiválasztottuk azokat a versenyágakat, ahol legeredményesebbek lehetnek. Így Dorinánál a küzdelmet és az erőtörést, ebből az utóbbi az elsődleges, mert ebben a magyarok hagyományosan eredményesek voltak idáig. Így sikerült egy hosszú válogatási folyamat végén bekerülni a válogatottba. Az utolsó két versenyét is simán nyerte töréstechnikában. Itt kéz él, köríves rúgás és oldalrúgás az, amit be kell mutatni, s ezt pontozzák, minden eltört lap 3 pontot ér. Bizakodó vagyok, dobogóra várom, mert jól sikerült a felkészülése. Persze, sok minden befolyásolhatja az eredményt, mert ez az első nagy világversenye.

Priskin Ferenc tanítványom története különleges, hiszen, mint segítő testnevelő tanár kolléga 2017-ben részt vett az általunk rendezett magyar bajnokság lebonyolításában Békéscsabán. A törésnél segített, s megtetszett a neki a taekwon-do, s mivel ugróatléta volt, a speciális, akrobatikus rúgótechnikákat könnyebben sajátította el. Megnyerte a magyar bajnokságot, mind az öt versenyszámot, s ezzel a teljesítménnyel már döntőbe lehet kerülni. Bízom benne, sőt, húzóembere lehet a csapatnak is, hiszen mindenben jó! Most már csak mentálisan készítjük, hiszen pénteken lezártuk a technikai és fizikai felkészítést. Ne érezze tehernek az elvárásokat, az a lényeg, hogy sikeres legyen mind az öt versenyszámában. Ez a célunk, aztán majd meglátjuk, hogy ebben az erős mezőnyben ez mire lesz elég. „

tamás józsef mester, klubbvezető

Az elhangzottak alapján látszik, hogy a felkészülés sikeres volt, mindent megtettek az edzők és versenyzők a jó szereplés érdekében, ami nagyon fontos az ön bizalom terén. Mi pedig drukkolunk és várjuk a jó eredményeket. Hajrá!