Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Rendezvények, Riportok, Versenyek

A Kick-box EB összegzése

Eltelt egy hét a kick-box Európa-bajnokság óta. A csapatok rendben hazaérkeztek, a szakvezetés lassan megvonhatja a mérleget a rendkívüli körülmények között megrendezett versenyről.

Nem volt könnyű helyzetben a WAKO, amikor úgy döntött, hogy a junior és a kadet 2 korosztály részére ezt az EB-t megrendezi. A járványhelyzet miatti kockázat végig jelen volt, a rendező montenegrói szövetség mindent megpróbált azért, hogy a szigorú egészségügyi szabályokat betartsák. Végül is a maga módján rendben sikerült a nagy esemény, és ami fontos, a magyar válogatott eredményessége sem maradt el.

Nagy létszámú magyar válogatott utazott ki az Európa-bajnokságra. A Magyar Kick-box Szövetség lehetőségeihez képest támogatta az utánpótlást, biztosította a versenyzők ruháját, állta a nevezési díjat, és két nagy autóbuszt is biztosított a kiutazásra. Természetesen szükség volt a klubok, a szülők, a szponzorok és az önkormányzatok segítségére is, hiszen egy hetet kellett a tengerparton, Budvában eltölteni.

A Békés megyeiek kivették részüket a sikerből. Az érmekből mind a formagyakorlatosok, mind a küzdelmi versenyszámban indulók kivették a részüket. A korábbi évekhez képest jóval több eredmény született csapatban, ami mind a magyar, mind a Békés megyei eredményességet javította. A színvonalról annyit, hogy a korábbinál jóval több nemzet zárkózott fel a hagyományosan eredményes országok mellé. Ez egyrészt jó a színvonal növekedése miatt, de egyben jelzi, hogy egyre keményebb, átgondoltabb és megfeszített edzésmunka szükséges, egyre nehezebb a nívós eredmények elérése.

A Békés megyei versenyzők egyéniben egy arany, két ezüst és négy bronzérmet szereztek csapatban két arany, két ezüst és egy bronzérmes csapatban találhattunk megyei versenyzőket. A szakvezetők így látták a versenyt:

Debreczeni Dezső (Békéscsabai JALTE-Debreczeni team) 13 versenyzővel utazott Budvába:

„Egy hullámvasútnak tűnt az egész! Néhány versenyzőtől jobb teljesítményt vártam, de… Nagyon komoly és kiegyenlített volt a mezőny, nagyon nehéz jó eredményt elérni. Jó pár versenyzőm jó formát mutatott, jól küzdött, és mégsem sikerült továbbjutni. Pántya Réka bosnyák ellenfele megnyerte később a súlycsoportot, Viczián Vivien súlycsoportjába legalább hat nyerésre esélyes versenyző indult. Malatyinszki Bendegúz most nem tudta legyőzni azt az ellenfelet, akit Budapesten nem sokkal korábban legyőzött. S szíve a kick-light-ban vitte a döntőig! Petró Lili is nagyon motivált volt, s nagyon sokat edzett, jó formában volt, így lett első. A felkészülés jól sikerült, csak Koszecz Boglárkánál látszott, hogy a vírus miatt volt edzés kiesése. Az őszi szünet jókor jött, napi két edzéssel készültünk, az akarattal sem volt baj!… Az EB-re kijutáshoz segített a békéscsabai önkormányzat, amit ezúton is köszönünk! Végül is nem lehetünk elégedetlenek, tizenhárom versenyzőből egy egyéni és három csapatban lett Európa-bajnok, és négyen nem szereztek érmet, pedig Viczián Dani például nagyon kis különbséggel, balszerencsésen kapott ki. Jönnek fel a görögök és a többi nemzet, nem lehet biztosra menni, s tanulság, hogy erre a jövőben még fokozattan kell majd számítani. „

Debreczeni Dezső

Barna Márton, a Mezőberényi HED-LAND Sportcsarnok SE vezetője az egyetlen megyei ringes Solymosi Norbertről mond véleményt:

„Még nem volt igazán kellő tapasztalat híján felkészülve arra, ami várta. Az orosz jóval erősebb, tapasztaltabb volt, nem véletlenül nyerte meg a súlycsoportot is. Testre mért ütésekkel húzta keresztbe a számításainkat. A másik, a riválisok visszafelé fogyasztanak magasabb súlyból, nem fel, s emiatt erősebbek is. A jövőben Mi is ezt fogjuk csinálni. Ütőerőben és fizikai erőben feltétlenül javulnunk kell.”

Barna Márton

A formagyakorlatosok teljesítményét Puravecz Péter mester (Contact T.K.H.E. Orosháza) elemezte, aki egyben a magyar formagyakorlat válogatott szövetségi kapitánya is:

„Reálisan kell néznünk mindent! Attól tartottam, hogy kevés versenytapasztalat híján nehéz lesz versenyzőinknek a koncentráció, szerencsére ez nem így történt. Bak Ágnes Panna (Hegyesi KBSE Füzesgyarmat) nagyon izgulós, de szerencsére mire felmegy a pástra, ott ez nem látszik rajta. Általában mondhatjuk, hogy egyre csökken pontozásban az a különbség, ami az élmezőny és köztünk van, de a legnehezebb ezeknek a pár tizedes hátrányok lefaragása lesz majd. A csapat egy újdonságnak számított, s így összeállítottam a csapatokat. Az idő kevés volt a teljes összegyakorlásra. A fiúknál az akrobatika elemeket kell még fejleszteni.”

Puravecz Péter

Ahogyan az elemzésekből is kitűnik, a szakemberek látják a továbblépés módját, s a versenyzők hozzáállásában sem lesz probléma. Így van ez jól, mert ez a fejlődés és a sikerek útja!

Békés megyei vonatkozású eredmények szabályrendszer szerint csoportosítva:

Eredmények:

Képek:

A formagyakorlat csapatok, középen Puravecz Péter szöv.kapitány