Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Rendezvények, Versenyek

Taekwon-do Európa-bajnokság

Az ITF taekwon-dosok idei legnagyobb versenye kezdődött el Spanyolországban, az Alicante-hoz közeli hangulatos kisvárosban, La Nucia-ban. A 35. Felnőtt és 26. Ifjúsági taekwon-do Európa-bajnokságon 29 ország 575 indulója méri össze tudását egyéni és csapat formagyakorlat, töréstechnika és küzdelem versenyszámban.

A magyar válogatott az EB-t megelőző „különmérkőzéseket” megnyerte: Sikeresen átesett a hazai COVID-tesztelésen, repülő és buszút után szerencsésen kiérkezett, átesett az ottani teszten, regisztráción és mérlegelésen, ami fél siker. A négy Békés megyei induló, köztük három újonc – igen, újonc, mert Barta Dorina és Priskin Ferenc mellett Mezei Nikolett is újoncnak számít első éves felnőttként korosztályában – most a siker másik felére vár, a kiemelkedő versenyeredményre.

Az első napon nem volt megyei érdekeltség, először szerdán lépett küzdőtérre megyei harcos. Az első két napon már látható, hogy a lengyel, norvég román hármas szerezte eddig a legtöbb érmet, már elmondhatják, hogy eredményes Európa-bajnokságuk van.

Azt tudtuk, hogy a jó szerepléshez gyakran jó adag szerencsére is szükség van, ezt megérezhette a magyarbánhegyesi Corvin TKD tehetséges ifjúsági korú újonca, Barta Dorina az ifjúsági küzdelem 60 kg-os kategóriájában. Nagyon balszerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy valaki az első küzdelmén rögtön a későbbi győztessel kerüljön össze, márpedig vele ezt történt. Ellenfele, az ír Christina Franks nem csak Dorinát győzte le a legjobb 16 közé jutásért, hanem ugyanolyan magabiztossággal a többieket is, meg sem állva az Európa-bajnoki címig. Hogy mi lett volna, ha Barta Dorina mással kezd, ezt már sohasem tudjuk meg, mindenesetre emelt fővel jöhetett le a küzdőtérről, hiszen megtett mindent, ami tőle telt.

Tamás József Mester másik tanítványa, Priskin Ferenc újoncként komoly reményekkel indult el a felnőtt férfiak speciál (akrobatikus) töréstechnikai versenyszámában. Feri speciális töréstechnikában 4 számot megcsinált ugyan, de ebből 2 technikailag nem volt szabályos, így 6 pontot szerzett. Ebből most technikai hiányosságok miatt egy hetedik hely lett a 15 induló közül. Hiába, a rutint még meg kell szerezni, s akkor nem csak egyébként értékes „pontszerző hely” marad majd neki.

A battonyai Barátság SE versenyzője, Mezei Nikolett a felnőtt nők speciál törő versenyében megosztott negyedik helyen végzett. Nikit nem töréstechnikája miatt szeretjük, neki a fő száma a küzdelem, ami még előtte áll. Hogy mi történik benne, az a mozgalmas pénteki és szombati versenynapon dől majd el. Ugyanez vonatkozik a többi Békés megyei versenyzőre is, hiszen mindnyájan érdekeltek még a csapatversenyekben is, márpedig ott hagyományosan eredményesek a magyar versenyzők. A mérkőzéseket egyébként az internetes közvetítéseken keresztül lehet követni majd.

A közvetítéseket IDE kattintva lehet megtekinteni.

Reméljük, érdemes lesz megnézni, s magyar, benne Békés megyei sikereket látunk majd!