Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Rendezvények, Versenyek

Kick-box Európa-bajnokság

Kick-box Európa-bajnokság előtt!

Alig egy hónappal a rendkívül sikeres utánpótlás Kick-box Európa – bajnokság után ismét nagy erőpróba előtt áll a honi kick-box sport. November 11 és 20 között a törökországi Antalyában rendezik meg a felnőtt Kick-box Európa – bajnokságot. Az előzetes nevezések alapján 39 ország 864 versenyzője 986 nevezéssel indul el a versenyen. A magyar felnőtt válogatott nem a legjobb előjelekkel készült a nagy megmérettetésre. Mivel a szövetség nem kapta meg az idei állami támogatást, így csak az a versenyző tud kiutazni az EB-re, akinek a költségeit elő tudták a klubok teremteni. Központi felkészítő edzőtábor ilyen körülmények között nem jöhetett szóba, az utazó versenyzők zöme klubkeretben tudott készülni.

Ettől függetlenül a magyar kick-box válogatott tagjai között jó pár éremesélyes sportolót találunk. A Békés Megyei Harcművész Szövetséghez tartozó klubok közül az orosházi Contact KTHE, a békéscsabai JALTE és a battonyai Barátság SE adott versenyzőket a válogatottba. Halustyik Cintia, Kotvics-Varga Máté és Brebovszky Zoltán szinte mindegyik formagyakorlat versenyszámban érdekelt lesz, az egész nyarat és az őszt a felkészülés során ennek rendelték alá. Edzőjük Puravecz Péter – aki egyben a formagyakorlat válogatott szövetségi kapitánya is, – bizakodóan látja az esélyeket. Nagyon sokat edzettek, jó formában és jó kedvűen várják a megmérettetést. Több versenyszámban is indulnak. Az a lebonyolítási rend, hogy elosztották a versenyszámokat, nem egyszerre kerülnek megrendezésre, kedvez majd nekik, hiszen tudnak pihenni és felkészülni a következő kategória gyakorlataira is. Az itt fontos akrobatikus rúgások is megfelelő szinten vannak.

A küzdelmi szabályrendszerben, a light-contact-ban és kick-light 65 kg-os súlycsoportban induló battonyai Mezei Nikolett világbajnokként utazik ki. A világbajnok ellen mindenki bizonyítani akar, vagyis nagy erőpróba előtt áll. Edzője, Rádai Roland szerint Niki jó előjelekkel utazik ki Antalyába. Versenysúlya rendben van, sérülése nincs. Sokat számított az elutazás előtti szombathelyi válogatott összetartás, ahol a light-kick light válogatottak közösen edzettek és hangolódtak rá a versenyre. Az ellenfelek egy része ismerős, de vannak többen, akik új indulóknak számítanak. Mind light-contact-ban, mind kick-light-ban kemény küzdelmek várnak reá.

A harmadik versenyzőnél, a 91 kg. full-contact ban induló békéscsabai lakótelepis Bencsik Viktornál nagyon nehéz bármit is előre jósolni. Az év nagy részében Angliában készül, ismerve tehetségét és egyéniségét bármi megtörténhet vele. Edzője, Dohányos András szerint Viktor nagyon jó formában van, súlycsoportjához képest is nagyon erős, jól mentek a gyakorló küzdelmek is. Kemény, agresszív küzdő. Akár az éremszerzés sem lenne meglepetés tőle. Ehhez azerbajdzsáni, horvát, lengyel, ukrán, török ellenfeleken keresztül vezethet az út a ringben.

 Az Európa-bajnokság a korábbi években megszokott menetrend alapján kerül lebonyolításra. Pénteken és szombaton zajlik a mérlegelés. Vasárnap kerül sor a sorsolásra, s ekkor tartják meg az edzők és versenybírák kötelező konferenciáját. A magyar bírói karban helyet kapott a tapasztalt füzesgyarmati Gasparik Róbert mester, „A” kategóriás WAKO nemzetközi versenybíró is.

Már hétfőn délelőtt 10 órától elkezdődnek a selejtezők és 16 órakor kerül sor a megnyitó ünnepségre. Kedden, szerdán és csütörtökön egész nap a selejtezők küzdelmeit vívják majd, a csütörtöki versenynapon a masters-veterán kategória döntőit és a formagyakorlat döntőket is lebonyolítják. Pénteken kerül sor a küzdelmi döntők első felére. A napot ünnepélyes eredményhirdetés zárja.

Szombaton pedig az Európa-bajnokság többi döntőjét vívják majd meg, valamint a point-fighting csapat küzdelmeket, s a végén ismét eredményhirdetés lesz- remélhetőleg minél több magyar résztvevővel! Szurkoljunk Nekik!