Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Övvizsgák, Rendezvények, Versenyek

Gyarmati Imre IKO karate Európa-bajnok lett!

Az IKO Matsushima kyokushin karate világszövetség, Spanyolországban Santa Susanában egy festői környezetű tengerparti üdülővárosban, Barcelonától nem messze rendezte Nyílt Európa Bajnokságát, amelyen 14 országból kétszázon felüli induló lépett küzdőtérre. A verseny rangját mutatta, hogy személyesen jelen volt a világszövetség vezetője Japánból, Kancho Yosikazu Matsushima, aki Sosai Oyama első tanítványai közé tartozott.

A három napos programban kata (formagyakorlat) versenyszámra majd Kumite (kyokushin knock down küzdelemre került sor. Ifj. Gyarmati Imre mester, a bucsai karatésok vezetője a masters +40 éves korcsoportban nehéz súlyban győzedelmeskedett, utolsó két ellenfelén K.O.-val legyőzve. A döntőben egy spanyol versenyzőt győzött le ippon, a testre mért ütés következtében test K.O.-t elérve. Mint elmondta, nagyobb akaraterővel győzött, annak ellenére, hogy vívóstílusát itt nem tudta érvényesíteni. Egészen közel kellett maradni. Az embert próbáló EB után jól esik a hosszabb pihenő!

Nagy István, aki Angliában él, de bucsai származású és masters korcsoportú, a fiatalok 21 és 40 évesek közötti korcsoportjában versenyzett nehézsúlyban (+90 kg.), a négy közé vívott mérkőzését comb ko-val nyerte, majd a későbbi ezüstérmestől búcsúzott s ezért a teljesítményért átvehette a bronzérmet.

Délutántól estig pedig nemzetközi övvizsga került megrendezésre. Itt ifjabb Gyarmati Imre teljesítette a 7 órás övvizsga követelményeit, shihan 5. Dan fokozatot szerezve. A vizsgán másfél órás erőnlét, majd alaptechnikák bemutatása. Ezután az összes formagyakorlatot be kellett mutatni. S ezután jöttek a küzdelmek. nem csoda, ha nem mindenki bírta a vizsgakövetelményeket teljesíteni. Ahogyan ezt az édesapa, az Európa-bajnokságon versenybíróként tevékenykedő tekintélyes karate mester, Shihan id. Gyarmati Imre VI.DAN örömmel állapíthatta meg, „az alma nem esett messze a fájától”!