Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Riportok

IKU karate képzés Balatonfenyvesen

Azt IKU (International Karate Union) magyarországi szervezete immár harmadik éve rendezi meg nyári táborát Balatonfenyvesen. Annak ellenére, hogy nem sok idő maradt a szervezésre, szép létszám gyűlt össze Feszt Norbert VII.DAN irányításával. A táborban a rendező KIME Shotokan KE, a békéscsabai JALTE Goshinkai karate-do (Gregor László VIII.DAN), a zalaegerszegi Seigi-Do Karate E. (Takács Krisztián V.DAN) , a németországi Yama Karate Do (Christian Puch IV.DAN), a Rákosmenti KSE (Szircsák Szabolcs III.DAN), a romániai, szatmárnémeti Okinawa Dojo (Nyesti Csaba V.DAN)  és a budapesti Otaka Karate Club (Farkas Norbert IV.DAN) tagjai vettek részt. A romániai és németországi karatékák jelenléte nemzetközivé avatta a tábort, ráadásul Ők évek óta visszajáró, kedves vendégek, akik örömmel és barátként érkeznek ide. Irányzatokat nézve a shotokan karate, a Goju-Ryu, Goshinkai karate, Sendo-Ryu karate, Shito-Ryu, ju-jitsu, kick-boksz irányzathoz tartozók edzettek, ami nem meglepő. A Magyar IKU Karate Szövetség ugyanis nyílt szövetség, amely irányzattól függetlenül fogadja be a dolgozni, edzeni kívánó tagokat. Ennek megfelelően a tábor egy kimondottan „dolgos „ tábor volt, hiszen a napi két edzés mellett számos munka várt a résztvevőkre. Megtartották a magyarországi szervezet közgyűlését, elfogadták a beszámolókat. Pontosították az eseménynaptárt is. A tervek szerint október 10-én tartják a szövetség első országos bajnokságát, amely egyben válogató verseny is lesz az október 27-31 közt Romániában, Nagyváradon megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra.

Az országos bajnokságra felkészülést szolgálta az a bírói tanfolyam, amelyet a táborban több napon át tartottak a Bírói Bizottság, Nyesti Csaba elnök, Feszt Norbert és Gregor László közreműködésével. Az elméleti és gyakorlati képzést vizsga zárta. Kialakult az a  12 tagú versenybírói gárda, akik segítségével le lehet majd bonyolítani az országos bajnokságot mind kata, mind kumite kategóriákban.

A tábor szakmai részében minden klubvezető mester tartott edzést. Zömében formagyakorlatokat vettek át a résztvevők, de szerepeltek küzdelmi edzések, önvédelem oktatás és formagyakorlat értelmezés (bunkai) is. Érdekes volt megismerkedni a különböző irányzatok jellegzetességével.

Péntek délután került sorra az övvizsgákra a szövetség DAN Kollégiuma előtt. Zömében tanuló fokozatokra vizsgáztak a bátor jelentkezők, de  két mester is sikeresen vette az akadályokat: Nyesti Csaba és Takács Krisztián sikeres vizsgát tettek V.DAN fokozatra.

Feszt Norbert, a Magyarországi IKU Karate Szövetség elnöke így látta az egy hetes tábort:
– Mi volt a tábor fő célkitűzése?
– A csapatépítés, új barátságok, a szövetségi építkezés, benne az edzéstartás, – minden edző kapjon szerepet – , sikeres bíróképzés, bírói minősítő vizsga. Volt egy közgyűlésünk, amelyen fontos döntések születtek. Bírói Bizottságot alakítottunk ki,az a Nyesti Csaba vezeti, aki három nemzetközi szövetségnek –IKU, IMAF Europe, JKS nemzetközi bírója. S a végén sikeres övvizsgára is sor került.
– Milyen feladatok állnak a sikeres tábor után a szövetség élén?
– A legfontosabb a szeptemberi újra indítás,tagtoborzás. Remélem, nem borítja ezt fel a járványhelyzet. Reményeink szerint újabb klubok csatlakoznak hozzánk. A másik a szövetség első országos bajnokságának sikeressége. Nemzetközi vonalon bővítjük a lehetőségeket. Meghívásunk van Németországba, Stahnsdorfba egy edzőtáborba jövő év májusába. Az idei évben , ősszel, Szatmárnémetibe várnak minket egy edzőtáborba. Továbbra is ápoljuk a jó szerbiai kapcsolatokat is. Olyan barátokat gyűjtünk, akik nyitottak egy befogadó szövetség felé, amely mindenféle stílust vár, és nem tiltja azt, hogy más szövetségnek is tagja legyen.

A sikeres balatonfenyvesi IKU nemzetközi tábor a tervek szerint a jövő évben is megrendezésre kerül!