Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Rendezvények, Riportok, Táborok

AJKA karate edzőtábor Gyulán

Sensei Sáfár László X.DAN: „Nincs rossz karate, csak rossz tanító”
Ismét sikeres A.J.K.A. edzőtábor Gyulán

Mint az utóbbi években megszokott, az idén is megrendezésre került az A.J.K.A Shotokan Karate-do Szövetség karate nemzetközi edzőtábora Gyulán, amelyet Sensei Sáfár László X.DAN vezet. A tábor fontos szerepet tölt be, hiszen egységesíti a technikákat, kiemelkedő szerepet kap a hibajavítás terén, s kiváló, vidám, baráti hangulatával erősíti a klubok a karatékák és a nemzetek közötti barátságot. Igen, nem tévedés, a nemzetek közöttit is, hiszen népes amerikai és német küldöttség is részt vett a tábor munkájában.

A házigazda, a Torma György VII.DAN mester vezette Gyulai Karate Egyesület mint mindig, most is mindent megtett a tábor sikeréért igényes szervező és lebonyolító munkájával.

-Hányan vették részt a táborban?
-Hatvanketten voltunk, az ország minden részéből, Nagykanizsa, Budapest, Békéscsaba, Gyula képviseltette többek között magát, és ami fontos, nagy számban voltak itt az oktatók. Nyolcan Németországból érkeztek, hatan pedig Amerikából, az USA-ból. Van, aki már több, mint ötven éve a tanítványom, és külön megtiszteltetés, hogy a születésnapi táboromba eljöttek.

 -Mintha most többen jöttek volna külföldről…
-Igen, pedig a vírus miatt most nehezebb, teszteket is kell csinálni, stb. Emeli az itt létük értelmét. Nehezebb volt az utazás is.

– Mi volt tábor fő profilja az idén?
– Mindig tervezünk valami speciális anyagot, amivel jobban megértik a résztvevők az oktatást. Az idén a formagyakorlatok a katák néhány különlegességét értelmeztük és gyakoroltuk. Minden katának meg van a jelentősége, vagyis most a kapták egy-egy nagyon fontos, jellemző részét néztük meg. Egyszer nem elég ezeket elgyakorolni.

-Mennyire egységesek az oktatók technikái?
-Mind az A. J. K. A. oktatói, akik elvégezték az oktatói képzést. Egységesen oktatnak. Ha nagyon kis probléma adódik, javítom. Ők tanítanak, én pedig tanítom Őket, a tanulás, az egy folyamatos dolog. A lényeg, hogy jól adják tovább a tudást. Ha rossz a tanító, rossz a tanítvány. A tanítványok jellemzik a tanítók munkáját. Sok fajtája létezik a karaténak a világon. De, nincs rossz karate, csak rossz tanító.

– Várható, hogy ismét Békéscsabán folytatódik ősszel a munka?
– Valószínűleg, hiszen a német tanítványok már most jelezték, hogy szívesen jönnének.

– Milyen fontos feladatok várnak még a szervezetre?
– Miután sikerült a karatét a hivatalos tanrendbe betetetni, és tanítjuk a testnevelési Egyetemen, ez a munka nagyon fontos. nem „verekedésre” oktatunk, hanem a testnevelésben hasznosító értékeit, a BUDO, a jellemfejlesztés módjait, egészséges embereket nevelni ennek a segítségével. Ennek eszköze lesz a könyvem is, ami elkészült, már csak a magyar szakfordításra várunk, s nyomtatható lesz, egy oktatói szakkönyv.

Sensei Sáfár László nagymester nyilatkozata a táborban folyó munkáról

Sáfár László Sensei megállapításai azt hiszem, nem csak a karatéra, hanem az élet többi színterére is alkalmazhatók és elgondolkodtatók. A tábor ezért is képvisel hatalmas értéket! Sensei Sáfár László pedig a díszvacsorán méltán vehette át a Békés Megyei Harcművész Szövetség elismerő serlegét!

Sáfár László Nagymester és vezető instruktorai