Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Rendezvények, Táborok

Gyulai karate edzőtábor

Sikeres nemzetközi shotokan karate tábor Gyulán

Ismét sikeresen lezajlott az A.J.K.A. (American JKA Karate Association) magyarországi stílusszervezet éves hagyományos Shotokan Karate Nemzetközi Tábora, amelynek házigazdája a Gyulai Karate Egyesület volt, és csakúgy, mint minden évben, a szakmai munkát Sensei Sáfár László X.DAN nagymester vezette. A megelőző három évben a koronavírus járvány miatt korlátozottan, contact nélkül tudtak csak a résztvevők dolgozni, az idén először teljes értékű volt a tábor, amelyen a magyar résztvevőkön kívül az amerikai Egyesület Államokból és Németországból jöttek a magas övfokozatú harcművészek. Tizenegy klubból a három napos, intenzív programon összesen hetvenkét fő dolgozott az edzéseken. A tábor sokat foglakozott a rúgások javításával, gyakorlatilag szinte minden rúgást végigvettek a résztvevők, szombaton pedig a rúgások alkalmazása történt kötött formai küzdelmek keretében. Igazán gazdag szakmai program várta a szép számú érdeklődőt, s a hangulatra sem lehetett panasz. A tábor lebonyolításában évek óta nagy segítséget jelent Tormáné Marosvölgyi Anikó és Baracsi István munkája. A tábort övvizsga zárta, ahol többek között a gyulai klub vezetője Sensei Torma György sikeresen vizsgázott nyolc dan övfokozatra. A vizsgázóknak előzetesen komoly szakmai tanulmányt is be kellett nyújtaniuk Sáfár László nagymesternek, hiszen a szervezet nagy energiát fektet a karatéra, mint oktatási tevékenységre és Sensei Sáfár László meghonosított egy magas színvonalú, hosszabb tanulmányi időt igénylő, rendszeres instruktor képzőt.

Sensei Sáfár Lászó, aki a rangidős magyar karate mester, így látta a tábort:

-Hosszú évek óta megrendezett gyulai tábor most új helyszínen, a román gimnáziumban került megrendezésre. Mennyire van megelégedve az új helyszínnel?
-Csodálatos a hely, de az emberektől függ elsősorban. Három éve, a vírus miatt nem tökéletesen működtek a táborok, kevesebben voltak. Először tudunk úgy dolgozni, hogy tudjuk egymást érinteni, nem kell maszkot hordani…


– Nagyon sokan fiatal résztvevő…
– Ez a lényeg benne! A fiatalok, akik itt vannak a táborban, így nőnek fel, így lesznek majd valakik, egyéniségek. Mások lesznek a munkában, értékesebbé vállnak. Az USA-ban, ha részt vettek az egyetemi karate oktatáson, kreditet kaptak érte, mint kötelező tantárgyért.


-Nagy súlyt helyez az oktatásra, és ennek rész a régóta várt karate szakkönyv. Hogyan áll ennek az ügye? Már nagyon várjuk…!
-A könyv készen van, most keressük a kiadót és a nyomdát hozzá. Ez egy olyan szakkönyv lesz, ami egyedülálló, hiszen minden benne lesz, magyarázatokkal. Az oktatóknak szükségük van jó szakkönyvre. Minden tudáshoz tanulni kell, s ez így van a karatéban is! Az ütések, rúgások, állások helyes technikáját nem csak tanulni kell, hanem meg is kell tudni magyarázni, s ez a könyv komoly segítség lesz ebben.


– A korábbi évekhez képest sokan vizsgáznak a tábor végén. Tart e nekik külön felkészítést?
– Ha a táborban akar valaki felkészülni, az már túl késő, csak itt nem fog tudni felkészülni. Szerencsére nagyon jó tanítvány edzőim vannak, Gyulán, Békéscsabán, Budapesten és a többi településen, aki felelősen készítik a vizsgázókat. Ha a tanítvány bukik, igazán a tanítója bukik meg, mert nem, vagy nem jól készítette fel a jelöltet. A magasabb fokozatra készülőknek be kellett adniuk egy tanulmányt az általam megadott témából. Egy hónappal ezelőtt beadták, s annyira örültem, mert nagyon jól sikerültek. Gyönyörű munkák születtek, s látszik, hogy így készültek a vizsgára is!


– Sáfár László nagymester nyolcvanöt éves, ami kicsit vízválasztó kor. Mik a tervei a következő tíz évre?
– Sok helyen jelen vagyunk, az USA-ban, Németországban, Indiában, Magyarországon… Még mindig szeretném nagyobb mértékben bevinni a karatét az iskolákba, legyen tantárgy, ne csak a testnevelés óra része. Amerikában jobban tanultak, kevesebb magatartási probléma volt velük, nevelte a jellemüket. Több önbizalmuk volt, a családban is kevesebb lett a probléma. Nagyon nagy szerepe van a nevelésben. Sensei Csákvári Lászlóval, aki egyetemi tanár dolgozunk azon, hogy a tanárokat erre képezzük, tudjanak az iskolában tanítani.

A BUDO egyben jellemfejlesztő program is!

A csapatkép