Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

In Memoriam, Karate Hírek

Tamás József Sportpark avató

Sportpark Tamás József taekwon-do mester emlékére

Magyarbánhegyes egy kis falu Békés vármegyében, de a harcművészetek térképén jelentős településnek számít, köszönhetően a helyi Corvin Taekwon-do Klubnak. A számtalan országos bajnoki cím mellett világbajnoki, Európa-bajnoki aranyak, érmek igazolják ezt az tényt. A klubot az a Tamás József Mester alapította és vezette, aki tavaly elhalálozott, s ezzel pótolhatatlan veszteség érte nem csak szeretteit, hanem a harcművészek nagy családját.

A magyarbánhegyesi falunapon Tamás József mester családja, sporttársai, tisztelői gyűltek össze nagy számban névadó ünnepségre. A nemrégiben elkészült községi sportparkot nevezte el az önkormányzat a taekwon-do ikonikus alakjáról. A falu polgármestere Sódarné Varga Gyöngyi köszöntötte a megjelenteket, s mondta el ünnepi beszédét: „Tamás József szociálisan érzékeny ember volt. Közéleti személyiségként aktívan vett részt minden olyan feladatban, amit önként vállalt … Önkormányzati képviselőként éppúgy, mint tanárként, elkötelezett jobboldali kereszténydemokrataként és hétköznapi civilként egyaránt szerepet vállalt a közösségépítésben…”

A Polgármester Asszony ünnepi beszéde nem nélkülözte a személyes emlékeket sem. A Testület egyhangúlag döntött a sportpark elnevezéséről, s itt is jelen voltak Pàger Károly, Asztalos Ferenc és Asztalos Csaba képviselők.

Shihan Gregor László VIII.DAN, a Békés megyei Harcművész Szövetség elnöként, barátként szintén személyes emlékek hatására mondta el beszédét. Annak idején Tamás József egyike volt annak a négy harcművésznek, akikkel 1984-ben megalakították az akkori elnevezéssel a „Békés Megyei Karate (ma Harcművész) Szövetséget.” Megköszönte a testületnek a döntését, hiszen Tamás József egész életét a taekwon-do, a sport, a nevelés, a család ölelte át.

Máté Zoltán VII.DAN, a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség alelnöke szintén a személyes emlékekkel kezdte, hiszen Tamás József annak idején nála kezdte a taekwon-doval ismerkedést. Nehezen találta a szavakat, látszott rajta is a megilletődés. Tudomása szerint még nem neveztek el Hazánkban taekwon-do mesterről sportparkot, így méltó helyre került ez a megemlékező elismerés.

Máté mester ezután egy formagyakorlatot (tull) mutatott be, a 24. számút, az utolsót. Ő ezzel tisztelgett Tamás József előtt.

Az emléktáblát Tamásné Pántya Hajnalka leplezte le.

Ezután a magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub tartott rövid és látványos bemutatót, Tamás Tímea mester vezetésével. Nem csak a taekwon-do látványos elemeit láthatták a tisztelgők, de szerepet kaptak a sportpark különböző eszközei is, szinte csalogatva a szép számú nézősereget a használatára.

A Tamás József Sportpark elnevezés nem csak tisztelgés „Józsi” emléke előtt. Ösztönzés a sportra, a testedzés, a taekwon-do gyakorlására, szeretetére. Hogy mindenki tegyen meg mindent a sportos, egészséges életmód érdekében. Ahogyan ezt Tamás József V. DAN taekwon-do nagymester szerette volna!