Békés Megyei Harcművész Szövetség honlapja, hírek, aktualitások

Karate Hírek, Rendezvények, Versenyek

Kick-box világbajnokság előtt

Kezdődik a kick-box világbajnokság

A hét végén Portugáliában, Albufeira-ban elkezdődik a WAKO kick-box világszövetség ez évi legfontosabb versenye, a Senior és Masters Kick-box Világbajnokság. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert világszövetség éppen csak lemaradt a 2028-as Los Angeles – i olimpia műsorába bekerülésről, így újult erővel rendezi meg egyre népszerűbb versenyeit. Most hatalmas mezőny, 78 ország, 1432 versenyző 1752 nevezéssel lép majd küzdőtérre a tengerparti kisvárosban. Portugália 15 éve rendezett utoljára nagy WAKO kick-box világversenyt, így érthetően a rendezők is vizsgáznak a nem könnyű feladatból.

Különleges a világbajnokság abból a szempontból is, hogy soha ennyi Békés vármegyei felnőtt válogatott sportoló nem indult még a felnőtt világ és Európa-bajnokságok történetében.

A Békés Megyei Harcművész Szövetséghez tartozó négy klub – a békéscsabai József Attila Lakótelepi SE (JALTE), az orosházi Contact Kick-box, thai-boksz Harcművész Egyesület, Barátság SE Battonya, Kondorosi kick-box Klub– tíz versenyzője 20 versenyszámban méretteti meg magát a nehéz mezőnyben. A versenyzők zöme a tatai edzőtáborban készült a nagyeseményre. Vannak közöttük újonc válogatottak – a Viczián ikrek, (Vivien és Dániel), Kovács Mariann, Mármarosi Patrik, – akik nagy lelkesedéssel és reményekkel utaznak majd el. A többiek már rendelkeznek tapasztalatokkal, sőt érmekkel Hazánk színeiben, s ezt az éremkészletet is igyekszenek gyarapítani. Érdekességek is felfedezhetők a világbajnokság előtt. Halustyik Cintia a formagyakorlat mind a négy szabályrendszerében elindul, vagyis nem fog unatkozni. Viczián Dani nagyon könnyen összekerülhet a német válogatott bátyjával, a sok évig JALTE nevelés Viczián Rolanddal, hiszen ugyanabban a súlycsoportban küzdenek majd. Mezei Nikire, mint a kick-light világbajnoki cím védőjére mindenki „feni majd a fogát”, hiszen mindenki a világbajnokot akarja legyőzni. Kovács Mariann bevállalósan mind a három tatamis szabályrendszerben elindul masters kategóriában. S itt csatasorba áll az egyik legeredményesebb kick-box sportoló, a hétszeres világbajnok Debreczeni Dezső is, aki a mastersek között is nyert már világbajnoki címet és itt is küzdőtérre lép.

Az edzők szerint felkészült sportolók utaznak az Atlanti -óceán partjára. Rádai Roland szerint Mezei Nikolett felkészülése nagyon jól sikerült, versenysúlya megvan, sérülések nem hátráltatták. A taekwon-do VB után a kondíció fejlesztésére és az ideális táplálkozásra fektettek nagy hangsúlyt.

Mármarosi Patrik kisebb sérülése helyre jött, s a lábadozás után itthon készült napi két edzéssel. Súlyát könnyen hozta, jó a kedélyállapota, várja az új kihívást. Ha végrehajtja azt, amivel edzője, Hricsovinyi Károly útnak indította, hogy azonnal törekedjen a pontszerzésre, akkor eredményesen szerepelhet Portugáliában.

Kovács Mariann hosszú felkészülési időszakon esett át, és edzője, Litauszki László arra törekedett, hogy minél jobb formába lendüljön. Más klubok versenyzőivel is edzett a Dohányos team versenyzőivel, ökölvívó edzésekre is járt, Szegeden és Kecskeméten is tréningezett. A három szabályrendszer közül a point-fighting a gyengéje, de rendkívül sokat foglalkoztak ezzel a szabályrendszerrel.

A formagyakorlatosok mögött is Litauszki László áll majd. Puravecz Péter szövetségi kapitány szerint tanítványai nagyon sokat léptek előre a felkészülés során. Kotvics-Varga Máté az akrobatikus elemekben fejlődött új anyaggal. Halustyik Cintia specialitása a fegyveres formagyakorlatok, erős anyaggal készült a VB-re, s Brebovszky Zoltán a kettő egyvelege. Jól állnak mentálisan és csapatban is elindulnak majd. Sok rivális, köztük az esélyes USA gárdája is jelen lesz, szoros verseny várható.

A point-fighting versenyzők versenyző-edzője Debreczeni Dezső tanítványai közül Viczán Dániel az utánpótlás Európa-bajnokság után forma átmentést végzett. Opauszki Dávid és Viczián Vivien más felkészülést végzett. Fontos volt az országos bajnokság és az olasz és prágai nemzetközi verseny. Gyakran napi két edzésre is sor került, s Tatán is edzettek, az utolsó héten pedig Békéscsabán készültek. Jó formában vannak, sokat számít, hogy fejben is ott legyenek. Debreczeni Dezső versenyzőként is elindul, az állóképességgel és rutinnal szerinte nem lesz baj, s valószínűleg a tudással sem!

Induló versenyzőink:

A magyar válogatott november 18-án, szombaton mérlegel majd.
Vasárnap történik a versenybírók hagyományos eligazítása és a sorsolás.
Délután 16 órakor rendezik meg a világbajnokság másfél órásra (!) tervezett megnyitó ünnepségét.
Hétfőn kezdődnek a selejtezők, A „legkegyetlenebb” szisztéma szerint, egyenes kieséssel. Itt nincs csoportmérkőzés, nincs vigaszág, nincs mód a javításra.
Kedden folytatódnak a küzdelmi selejtezők és kezdenek a formagyakorlatosok.
Szerdán ugyanígy lesz 10.00 -19.00 óra között, s ekkor kezdenek a mastersek.
Csütörtökön masters döntőkre és eredményhirdetésre kerül sor.
Pénteken két részletben 10.00 -12.00 és 14.00-19.00 küzdelmi döntők, közte formagyakorlat eredményhirdetés és 19 után küzdelmi éremosztás lesz.
Szombaton a döntők harmadik része, a csapatküzdelmek s az eredményhirdetés lesz. Remélhetőleg Békés vármegyei szereplőkkel a dobogón!